Saturday 12 May 2012

Warisan Arwah Bonda Tercinta

sambal ikan keli nie saya belajar dengan arwah mak...dulu2 sambal nye buat tumbuk je dgn lesung batu sampai terpercik cili kt muka...hehehe sejak dah moden ni of coz la guna blender...saya nak kongsi dengan sume...yg spesel nye sambal sebenarnya...


Resepi Ikan Keli Goreng Bercili
(warisan bonda tercinta)

Bahan2:
Ikan keli 1-2kg (ikan lain pun boleh jgak)
Cili kering 200gram
Bawang besar 1/2 kilo
Asam jawa - diambil air nya (saya guna pes asam jawa extra adabi je)
Garam / Perasa / Gula
Minyak masak utk menggoreng & tumis

Cara-cara membuat:

1. Ikan di bersih kan, digaul garam & kunyit dan digoreng garing.

2. Cili kering di rebus, setelah itu dikisar sederhana kasar bersama bawang besar (kalau ikut resepi arwah mak ditumbuk saja lagi sedap). Saya suka guna bawang banyak...hehehe

3. Kemudian tumis cili yang di kisar tadi atas api sederhana. Agak2 sudah kering air cili, masukkan air asam jawa dan kacau. Kacau selalu sehingga cili benar-benar masak. 

4. Setelah agak kering, barulah masukkan gula, garam dan bahan perasa. Kacau lagi sehingga benar-benar kering/masak. Setelah itu, gaulkan dengan ikan yang telah di goreng tadi dan tutup api. Sedia untuk dihidangkan.

Nyum nyum nyum...cubalah di rumah :D

No comments:

Post a Comment