Thursday 31 January 2013

pavlova peberet inchik suami n anak2

as salam..pg ni pavlova lg..sebelum2 ni dah buat byk kali tp x pernah post kat entri ni..hehehe..arini nak post le..x cantik tp rasanye sedap..++ceh bakul angkat sendirile lak ye++..

 l
Pavlova

resepi:

bahan-bahannya:

4bj telur,asingkan kuning dah putih
1sd kecil esen vanilla
1sd cuka(sy guna cuka masakan je)
1cawan gula caster(sy guna 3/4cawan je)
FROSTING
1cawan whipping cream
1sd kecil gula caster(yg ni ikut suka klu nak rasa lebih manis,sy x guna gula pun)
x lupa buah-buahan tuk hiasan(ikut sukaler)

CARA-CARA MEMBUATNYA:

1.pastikan bowl mesti kering..jgn ada air..takut meringue x bertanduk lak nanti ye..
2.asingkan putih n kuning telur..pastikan jgn ada kuning telur w.pun skit..karang x  softpeak lak ye
kemudian pukul putih telur sampai berkrim skit..masuk kan gula sesudu demi sesudu perlahan2 ye..
pukul lg ye..sampai bertanduk..klu nak tau angkat n terbalikkan..klu adunan x jatuh tu dah
ok le tu..meringgue nya dah jadi le tu..
3.gunakan spatula kaupkan meringgue tu bersama cuka n esen vanilla..kaup perlahan..
sampai sebati...ketepikan sebentar..
4.gunakan kertas minyak buatkan bulatan ..letak kertas minyak atas loyang n tuangkan adunan keatas bulatan..
sy suka buat mcm 'kawah gunung berapi tu'hehehe..sbb apabila d bakar nanti dia akan jatuh..
5..oppss..sebelum tu panaskan oven mcm biasa dlam 10min ye..suhu dlam 140'c..
6.masukkan adunan bakar sampai 50min..or sampai masak le..sy suka garing skit..kecoklatan..
7.dah masak biarkan sejuk d dalam oven..sambil2 tu sedia kan frostingnya..

FROSTING:1.pukul whipping cream bersama gula sampai gebu .gunakan kelajuan sederhana..
apabila adunan dah sejuk letak  cream d atas adunan  bersama hirisan buah-buahan..

SELAMAT MENCUBA YE..



x sempat sejuk inchik suami dah mkn abis...

No comments:

Post a Comment